sunnuntai 31. elokuuta 2014

Maailmanympärimatka – TJ 1

Tässäpä tulee viimeinen leppoisa sunnuntaisivallus ennen matkaa. Vaikka kone nousee vasta tiistaiaamuna, teknisesti ottaen rinkan selkään noston ja Tikkurilan myötä reissu alkaa jo huomenna. Aamupäivällä käyn luovuttamassa asunnon avaimet vuokranantajalle, ja sen jälkeen vetelen viimeiset henkäykset Hämettä.

Hämeenlinna onkin ollut verraton paikka asua. Harmillista sinällään, että liikkuminen Suomen takametsille useamman kerran kuukaudessa sisältää raskauttavia epäkäytännöllisyysnäkökohtia. Neljässä vuodessa sen tajusin. Mutta kelpo irtiotto 2011–2014 silti oli. Suomessa on 320 kuntaa, ja olisihan se huimaa "testata" kaikkia.

Maailmankierros on rattoisaa tehdä länteen päin, eli "aikaa karkuun". Tällöin tavallaan annetaan takaisin matkustamiseen käytettyjä tunteja. Miinusvyöhykkeiden ansiosta kolme tuntia kestävä Lontoon lento liikuttaa kellon viisaria vain tunnilla eteenpäin, ja esim. 11 tuntia kestävä Lontoo–Los Angeles näyttäytyy kellotaululla vain kolmena tuntina. Tässä matkassa voiton vie kuitenkin kaksi tuntia kestävä Samoa–Fidži, jonka lento alkaa klo 8.15 ja päättyy klo 8.15. Kätevää.

Tätä vastoin itään matkustetaan "aikaa vastaan", jolloin "menetetään tunteja" ja "syödään aikaa". Asia ei tietenkään ole täysin yksiselitteinen, mutta ilmeisimmin yleensä länteen päin matkustaminen aiheuttaa aikaerorasitusta (jet lag) vähemmän. Toki pienin harppauksin hitaasti edeten itäinenkään suunta ei kerkeä sekoittamaan palloa.

Päivämääräraja on oma lukunsa. Rajan tuntumassa voi kirjaimellisesti omilla silmillään nähdä joko menneeseen tai tulevaan, omasta sijainnistaan riippuen. Mentäessä rajan yli idästä länteen siirrytään seuraavaan päivään ja lännestä itään edelliseen päivään. Jäikö siis eilinen kaivelemaan? Itäinen reissu voisi pelastaa, mutta plusmerkkisen aikaeron (+9/+10) ja matkaan kuluvan ajan vuoksi eilisen tavoittaminen voi olla todellista aikaa vastaan taistelua.

Rinkka on pakattu ja kevyt on. Syksy on poikkeuksellisen kiva. Tietokoneen puran säilytykseen vasta klo 16.05 alkavan Suomi–Ruotsi-maaottelun keihäskilpailun jälkeen.

Matkamies oon.